Monthly Archives: November 2008

Víza

Na pondělí 10. listopadu jsme měli domluvený pohovor na americké ambasádě v Praze. Tomu předcházely týdny postupného zařizování, které jsem popsal v předchozím příspěvku. Víza jsme si zařizovali společně s Ivčou, což bylo pro mě jedině dobře, protože dala dohromady seznam věcí, které bylo nutné zařídit a postupně jsme je jen odškrtávali.

Nemusela se tak odehrávat situace, kterou jsem zažil, když jsem si zařizoval víza do USA z Paříže v roce 2006. Jednak jsem neuspěl u první žádosti o pohovor (telefonická žádost na ambasádu, neporozumění s paní na druhé straně ohledně mého bydliště v Paříži), druhak jsem se vyhnul situaci, kdy jsem si myslel, že “vždyť mám přece normální pasovou fotku, proč bych se nechával znovu fotit jen kvůli nutnému rozměru 5 x 5 cm?” (pozn. autora: naštěstí měli v Paříži na ambasádě automat na fotografie předepsaného rozměru, takže jsem se mohl vyfotit přímo tam a zažehnat hrozící problém – o tom, jak probíhalo focení snad někdy jindy, výsledek shrnu do kratičkého popisu holohlavý terorista na záchodě).

Co je tedy potřeba přinést k vízovému pohovoru? Potřebné informace jsou shrnuty na stránkách ambasády. V současné době se vízová povinnost České republiky vůči USA mění. K cestovní do USA už nejsou potřeba víza jako taková, ale jsou nahrazena elektronickou žádostí. O průběhu vyřizovaní této žádosti nemám bohužel přesnější informace. Shrnu tedy, co je potřeba k zařízení J víz pro postdokový pobyt na americké univerzitě.

Formuláře

formulář DS 2019 – o něm jsem již psal, je to vlastně potvrzení americké strany o vaší cestě, osobně si myslím, že je to nejdůležitější formulář, protože jakmile ho získáte, tak je jasné, za jakým účelem a proč do USA cestujete

Vyplněná elektronická žádost o vízum – formulář DS 156. Žádost vyplňujte v klidu a na počítači s funkční tiskárnou! Na konci je nutné vytisknout všechny tři stránky (na poslední je důležitý čárový kód). Opravdu se vyplatí věnovat vyplňování čas. Připravte si formulář DS 2019 a pas.

Formulář DS 158 – pro ty, kteří žádáte o J víza.

Formulář DS 157 – muži ve věku 16 – 45 let (a muži i ženy z Kuby, Iránu, Lybie, Severní Koree, Sudánu a Syrie, starší 16ti let).

Poplatky

Doklady o zaplacení poplatků. Ambasádě jste povinni zaplatit pouze dva poplatky. Jeden pro ambasádu (2 620,- Kč) a druhý pro kurýrní službu (185,- Kč) zajišťující doručení vašeho pasu po udělení víz. Více informací, včetně čísel účtů je na stránce ambasády týkající se poplatků. K pohovoru musíte mít originální ústřižky o zaplacení, doklady o bankovním převodu nebo elektronickém bankovnictví se nepříjmají.

SEVIS poplatek – jakmile máte DS2019, je nutné zaplatit SEVIS poplatek, jeho cena se liší typem víz, pro J viza to je 180 $, pro F a M víza 200 $ (pro J víza v programu ”Au Pair, Camp Counselor a Work and Travel“ zůstává 35 $). Pokud cestujte s manželem/manželkou a vyřizujete také víza J2, tak SEVIS poplatek platí jen jeden z vás, ten s vízy J1.Platit můžete přes internet.

I když si na konci platby můžete vytisknout potvrzení o zaplacení, ještě vám příjde poštou oficiální potvrzení. To chvíli (asi tak dva – tři týdny) trvá, je proto nutné s tím počítat v rámci harmonogramu zařizování pohovoru.

Ostatní

cestovní pas – nepoškozený, se všemi listy, platný.

Fotografie 5 x 5 cm na světlém pozadí, ne starší než 6 měsíců. Dodržte rozměr, ať nedopadnete jako já. V Praze na ambasádě automat není (je ale možné vyfotit se v obchodě se suvenýry v ulici vedoucí k ambasádě – Na tržišti – jen cena může být o trochu méně příznivá).

Středně velká obálka (aby se do ní věšel pas;) s předepsanou adresou a telefonním číslem. Tou vám bude zaslán pas po udělení víz.

Doklad o zaměstnání/studiu – to se ukazuje až v případě, že vás o tom požádá konzul, který s vámi vede pohovor.

Výpisy z účtu za poslední tři měsíce – stejně jako v případě dokladu o zaměstnání/studiu. Neměl jsem výpis za poslední tři měsíce, banka mi posílá výpisy čtvrtletně, ale nevadilo to, nikdo se po nich neptal.

Pohovor

Pohovor probíhal v příjemné atmosféře. Zní to jako klišé, ale je to tak. Od pracovníků bezpečnostní služby, přes paní odebírající elektronická zařízení, paní za přepáškou sbírající vyplněné formuláře, přes pána, co nám snímal otisky, až po samotnou konzulku. Všichni byli příjemní a profesionální.

Jak už jsem řekl, nejprve je nutné projít bezpečnostní kontrolou a odevzdat veškerá elektronická zařízení. Zároveň dostanete visačku s číslem (což je vlastně šatnalístek). Poté vystoupáte do prvního patra, kde je čekárna a zároveň konzulární přepážky. Nejprve se postavte k přepážce č. 1 a 2, kde odevzdáte vaše vyplněné formuláře se všemi nutnými naležitostmi. Potom se posadíte a čekáte na zavolání. My jsme si sotva sedli a už nás volali. Nejprve jsme si mysleli, že fakt půjdem na řadu tak brzy, ale nebylo to tak. Šlo jen o otisky prstů.

Pak jsme si zase sedli a čekali. Nakonec nás (oba) zavolala paní konzulka. Zpočátku mluvila česky (pochválila mě čistý a silný otisk palce;), pak přešla do angličtiny. Ptala se nás, jestli už jsme v USA byli, co plánujeme dělat a pod. Nakonec nám jen sdělila, že vše je v pořádku a víza že obdržíme do tří čtyř pracovních dnů.

Já je měl doma ve čtvrtek, Ivča v sobotu.

… a teď je nutné zařídit bydlení.